Tészta, dió és vaníliás puding. Eme 3 alapanyag isteniek együtt. A légkönnyű dióval megszórt tészta meglocsolva a vaníliás pudingból készült sodóval. Nehéz elrontani, de nem lehetetlen. A tésztát túl lehet sütni vagy a sodó lehet darabos is, ha nem figyelünk oda rá kevergetéskor... Szeretném megosztani, azt a receptet, melyet mindig használok. Néha a mennyiséget megemelem, ha szükséges, de ez bőven elég egy nagyobb tepsibe. Mi nagyon szeretjük és szinte egyszer sem rontottam el. Általában isteni finom lesz és 2x is repetázok belőle, miután elkészült. Simán mondhatnám őszi desszertnek. Hisz diót tartalmaz, mely ősszel hullik le a fáról. Persze a boltban mindig megtalálható a diópótló. Viszont a házi jobb. Mikor magad szeded össze és darálod le. Szeretem ezt a receptet. Könnyű a tésztája...
Hozzávalók:
- - 25 dkg liszt
- - 2,5 dkg margarin
- - 2,5 dkg cukor
- - 1 db tojás
- - 25 dkg élesztő
- - 1,3 dl tej
- - csipet só
- - 1db citrom reszelt héja
Tésztára:
- - 10 dkg darált dió
- - 10 dkg cukor
- - olvasztott vaj
Sodó:
- - 2 csomag pudingpor
- - 1 csomag vaníliáscukor
- - 4 evőkanál cukor
- - 1 liter tej
- - tejszín
Elkészítés:
Az alapanyagokból tésztát gyúrunk és hagyjuk kelni. Meleg helyen általában 30 perc elég. Mikor a tészta megkelt, kinyújtjuk úgy 1 cm vastagra. Kivajazzuk a tepsit. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a tésztánkat. Én a közepes méretűvel szoktam. A tepsimbe 4 fér el egy sorban. (Lehet naggyal is, akkor is elfér a 4 db egy sorban.) Az összes tésztát kiszaggatjuk. Majd a tésztadarabokat elsőnek az olvasztott vajba, majd a cukros dióba hempergetjük. Szépen a tepsibe rakosgatjuk. Ha marad dió, akkor a maradékot a tészta tetejére szórhatjuk. Sütőben aranybarnára sütjük. (Mikor éppenhogy elkezd barnulni, ki is vehetjük.) Vanília sodóval tálaljuk!
A vaníliasodót én csak egyszerűen csinálom, semmi macera. Felteszem a tejet forrni. Kikeverem egy kis tejjel a pudingport, majd, mikor a tej felforrt beleöntöm. Mikor sűrűvé válik kész is. Tejszínnel vagy egy kis tejjel folyékonyabb állagúra keverem ki és már önthetem is az aranygaluskára. Nagyon finom!
- Sütési hőfok: 180°
- Sütési idő: kb. 30-40 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése